farrow & ball

fb4Farrow & Ball: al zeventig jaar een begrip in verf- en behangwereld. In 1946 startte het ambachtelijke bedrijfje in Dorset en sindsdien is iedereen onder de indruk van de diepe, originele kleuren die zij in hun collectie hebben (de commodes bij Lode en Goof zijn ook allebei geverfd in een Farrow & Ball tint: arsenic en stone blue). Minstens zo Engels als Farrow & Ball is de Victoria Sponge Cake. De lievelingstaart van koningin Victoria, opgebouwd uit lagen biscuitdeeg en gevuld met room en jam. Aan ons de uitdaging om een PRCHTGe variant te maken, eentje die van het scherm af zou spatten en daarbij mochten we dan ons favoriete behang uit de nieuwe collectie uitkiezen om het plaatje nóg aantrekkelijker te maken.

fb6 ‘Gable’ werd het. Een lieflijk tafereel, rechtstreeks uit de jaren ’40 geïmporteerd, met geploegde velden, boerderijdieren en schattige huisjes. Een fantasievolle print die aan de ene kant traditioneel aandoet, maar gestyled met design, wit, kleur juist echt heel hip kan zijn. Het meeste behang wordt tegenwoordig met ink gedrukt. Dat van Farrow & Ball niet. Zij treden in de voetstappen van hun grondleggers door nog steeds gebruik te maken van traditionele druktechnieken op hun eigen rijk gepigmenteerde papier. Een hele collectie bloemen, damask, geometrische patroontjes wordt door een klein groepje ambachtslieden tijdens een intensief proces geperst en gestempeld op een van de zeventig kleuren ondergrond. De print ligt er als het ware op en dit zorgt voor een luxe uitstraling.

fb3Tja en dan onze cake… Vier lagen biscuit, tussendoor bramenjam en room, afgesmeerd met botercrème en daarna rijkelijk versierd met huisgemaakt stoofpeertjes (uit Jessica haar tuin!) en meer herfstig fruit. Fris, zoet, luchtig, heerlijk. Op de schaal van Mooi Goed geserveerd als puntje op de i. En nu zijn jullie aan de beurt. Zoek je schort, spatels, mengkommen en gardes bij elkaar, verras man, kinderen, vriendinnen of collega’s en vooral jezelf met een eigen variant op de klassieke Victoria Sponge Cake (het recept delen we onderaan deze blogpost) en deel de foto’s ervan met ons op Instagram met de hashtags #TasteInColor #FarrowandBall. Wij mogen namens Farrow & Ball de allerbeste taartenbakker namelijk verwennen met maar liefst drie (DRIE!) rollen behang (138 euro per stuk) uit hun collectie. Op 31 oktober kiezen wij de mooiste taart uit. Een fijne klus voor in je herfstvakantie toch?

fb1fb7Voor de originele cake heb je nodig: 225 gram zelfrijzend bakmeel – 225 gram basterdsuiker – 225 gram zachte boter – vier eieren. De oven verwarm je voor op 180 graden en je vet twee taartbodems in van 20 centimeter (of twee andere maten zoals wij dat deden) en leg een bakpapiertje op de bodem. Mix suiker, boter, eieren en meel luchtig door elkaar en verdeel over de vormen. Een minuutje of 25 in de oven tot de cakes goudbruin zijn. En dan minstens vijf minuten afkoelen voordat je vorm en papier verwijdert. Op een rekje gaat dit het snelst.

Hierna maak je de vulling met daarin 115 gram zachte boter, 225 gram poedersuiker, 3 theelepels frambozenjam (wij kozen dus voor bramen). Botercrème is te maken door de boter met de poedersuiker te mixen (licht en ‘fluffy’) en die smeer je op de onderste cake. Laagje jam eroverheen en dan de deksel (tweede cake) erbovenop, rijkelijk bestrooien met poedersuiker: je klassieke Victoria Sponge Cake is klaar.

Deze post is mogelijk gemaakt door Farrow & Ball. 

3 reacties op “farrow & ball”

  1. Wat een prachtig behang! En die taart. Zucht. Ik heb een prachtige farrow&ball kleur op de muren van mijn huiskamer, maar voor dit behang gooi ik mijn hele huiskamer om. Ik ga gewoon een poging wagen. Wat een supertoffe actie!
    Groetjes, Irene

  2. Pingback: Sinterklaastaart – mydailyteacup

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *