voorjaar in huis

tulpenblog3Het is altijd superaantrekkelijk om meteen de allereerste tulpen die je bij de supermarkt ziet staan mee te nemen om thuis van te gaan genieten. Het is dan nog hartje winter, maar door de vorm, de kleur en de zijn reputatie brengt de tulp toch stiekem meteen het voorjaar in huis. Hoe langer je wacht, hoe mooier de tulpen uiteindelijk zullen worden. Afgelopen januari was het weer Nationale Tulpendag op de Dam in Amsterdam (zie hier de aftermovie van deze dag), maar pas halverwege maart kleuren de bollenvelden in alle tinten van de regenboog. Dit is dan ook de periode waarin alle toeristen zo graag met hun camera naar ons land afreizen.

tulpenblog2tulpenblog1De tulpen uit de fietsmand leken wel toverballen. Fleur nam ze mee toen ze nog groen met een klein vleugje geel waren, maar al snel ontpopten ze zich tot rood met geel gevlamde knapperds. Deze snijtulpen knallen je vaas uit. Twee jaar geleden waren wij Bloemenmeisjes en blogden wij al eens over tulpen, die post kun je hier lezen. Je wist natuurlijk al wel dat een tulp eigenlijk helemaal niet zo Hollands is als een ieder denkt: van oorsprong komt de ‘Toliban’ (tulband) uit Turkije. In een boeket herken je de tulp meteen, die groeit maar door en steekt fier boven alle andere bloemen uit. Als je een vaas vol met bloemen stopt, hangen ze vaak ook eigenwijs alle kanten op. Mooi om dat wilde effect te benadrukken met een paar berkentakjes tussendoor. Er bestaat ook een trucje om tulpen in de juist vorm te buigen. Hiervoor moet je de bloem een nachtje uit het water halen, de steel wordt dan heel slap en buigzaam. zet hem weer in de vaas met water. Dan zuigt de steel zich weer vol en zou hij precies zo moeten blijven staan.

tulpenblog4tulpenblog5Er bestaan heel veel theorieën over hoe je je tulpen het langst houdbaar kunt houden. Wat sowieso helpt, is een schone vaas met fris en koud water. Zorg dat de stelen ruimte hebben om te groeien en geef regelmatig water bij (ze zijn dorstig!). Een zonnige, warme plek laat tulpen sneller verwelken, net als rijpend fruit in de buurt. Soms hoor je weleens dat een speldenprik onder de bloem voorkomt dat een tulp zijn bloem laat hangen, maar dit is een fabel. De Franse tulp, de pioentulp en de parkietentulp die in het voorjaarsboeket hierboven zijn gebruikt, zijn wel groot favoriet hier. Gemixt met een viburnum, een delphinium en een ranonkel zit je altijd goed. Al voldoet een gewone bos tulpen van de supermarkt of de markt natuurlijk ook! Haal het voorjaar in huis met tulpen waar jij blij van wordt!

Dit blog schreven we in samenwerking met Nederlandse tulpenkwekers (TPN). Je kunt ze volgen op Instagram via @tuliptime.info.

1 reactie op “voorjaar in huis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *