Bakken

Naked cake met bessen & bramen

11 februari 2025

 

Ieder jaar maak ik een flinke verjaardagstaart op de verjaardagen van de jongens. Dino’s, scouting en voetbaltaarten, alles is wel een keer voorbij gekomen de afgelopen jaren. Veel met marsepein en fondant, maar de laatste jaren steeds meer van dit soort ‘Naked cakes’. Hier is de buitenkant minimaal afgesmeerd met botercréme en je ziet de laagjes cake aan de buitenkant.
Via Pinterest kwam ik deze leukerd tegen met blauwe bessen en bramen, deze moest ik gewoon maken.

 

Er zijn allerlei recepten te vinden voor het maken van een heerlijke taart met biscuitdeeg.
Het recept van de stapeltaart die je in onze blogs ziet staan is bijvoorbeeld ook heerlijk als basis! En wil je het jezelf wat makkelijker maken dan zijn er allerlei kant en klare (biologische) bakmixen te koop.

Voor de vulling maak ik altijd eerst een flinke lading botercrème die ik in een spuitzak doe.
Hiervoor heb je nodig: 250 gr zachte roomboter, (kamertemperatuur), 350 gr poedersuiker, 1 tl vanille-extract, rasp van een halve biologische citroen, 3 tl melk (niet direct uit de koelkast anders is het te koud) en 1 mespuntje zout.

Klop de zachte boter in de keukenmachine ongeveer 10 minuten op. Totdat het een luchtige, romige structuur krijgt en de kleur van de boter bijna wit is geworden.
Zet de stand nu op laag en voeg voorzichtig de poedersuiker eetlepel voor eetlepel toe totdat alle poedersuiker is opgenomen. Als je de mixer te snel staat, stuift je hele aanrechtblad onder ;-)! Zet daarna de stand weer op medium en voeg de melk, de vanille, de citroenrasp en het zout toe en laat nog 3-4 minuten draaien.

Spuit als eerste aan de buitenrand een laag botercrème, dan loopt je vulling namelijk niet uit de taart. Als vulling gebruik ik vaak op de onderste laag vers fruit en gele room. Op de bovenste laag komt een dikke laag van Oma’s zelfgemaakte jam. Heerlijk is dat!
In plaats van gele room en vruchten, kan je ook een laag vullen met een kant en klaar (chipolata) puddingtoetje.

Zet de taart een uurtje in de koelkast zodat de botercrème in de taart op kan stijven. Leg je spuitzak met botercrème niet in de koelkast!

Het afsmeren van de taart hoeft bij een ‘naked cake’  (waar je de laagjes cake ziet) niet super netjes.
Spuit de botercrème rondom de taart en aan de bovenkant. Wees zeker niet te zuinig met de crème aan de bovenkant. De schaper of lange spatel zet je in een schuine hoek tegen de taart aan en draai deze rustig om de taart heen. Een draaiplateau is daarbij wel handig maar het ook zonder hoor.

Maak het bordje waar je taart op staat even schoon met een stukje keukenpapier en zet de taart dan weer een uurtje in de koelkast.

Het versieren van de taart is toch wel het leukste van alles!  Met blauwe bessen en bramen is het een eenvoudig maar stoer taartje. Duw de blauwe bessen aan de zijkant voorzichtig in een wat dikker stukje botercréme. Eventueel kan je ze met een klein drupje zachte botercreme ‘vastplakken’ aan de cake. Met de blaadjes rozemarijn maak je het geheel wel echt af.
De fruit kaarsjes maken er echt een super feestelijke taart  van. De ‘bramen’ kaarsjes vallen bijna niet op tussen de echte bramen!

tip: heb je nog botercréme over? Het is heerlijk om er wat van in een verse krentenbol te spuiten. Hmm, echt smullen!