Bakken
Perentaart met karamel
Met een aantal perenbomen in de tuin zijn er altijd emmers vol peren tegelijk rijp. De laatste zijn wat zachter aan het worden. Daarom was ik druk op zoek naar een recept voor iets lekkers voor het weekend.
Heleen ken ik al heel wat jaren via het sporten. Ze neemt heel vaak iets lekkers mee voor na de training, dus die weet altijd wel een lekker recept. Nou en dat had ze ook voor een perentaartje! Altijd een goed excuus om met een mandje vol peren op de koffie te gaan, nietwaar?!
Het ziet er uit als een echt kunstwerk, en eerlijk is eerlijk, je bent er best even mee bezig maar echt lastig is het dan weer niet om te maken!
Bij ons mannenhuishouden is het altijd druk dus ik geniet ervan om in het weekend even een momentje te pakken met z’n allen. Want zeg nou zelf, taart eten is het beste lokmiddel voor de huispubers toch?!
Zo heeft Heleen de taart gemaakt. Naar een recept van de ‘Delicious’ met de finishing touch by Heleen.
Ingrediënten:
Voor de cake heb je nodig: * 200 gram ongezouten roomboter, * 200 gram witte of lichtbruine basterdsuiker, * 4 eieren, * 1 tl vanille extract, * 100 gram zelfrijzend bakmeel, * 100 gram amandelmeel, * snuf zout, * 285g fijne kristalsuiker, * 6 kleine peren geschild en uitgeboord, * 200 ml Slagroom (nog niet mixen), * 250 g Mascarpone, * een zakje vanillesuiker en * 8 g Klop Fix
* Verwarm de oven op 160 graden
* Mix de boter en basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe. Bij het laatste ei voeg je ook het vanille-extract toe.
* Voeg het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe, voeg een snuf zout toe. Mix tot een mooi beslag.
* Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake ong. 1 uur in het midden van de oven. De cake is gaar als een satéprikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
* Haal de cake uit de oven, laat hem ± 5 min. afkoelen, neem de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
* Kook de peertjes 15 tot 20 min in zo’n 750 ml water met 175 gram suiker. Mijn peren waren al wat zachter dus die konden wat korter koken. Schep de peren uit de pan en laat afkoelen.
* Voor de karamel kan je ondertussen bakplaat met bakpapier bekleden. Meng in een steelpan met dikke bodem de rest van de suiker met 1½ el water en verwarm op laag vuur en roer tot de suiker is oplost. Gaat het koken, stop dan met roeren. Kook in ± 8 min. tot goudbruine karamel. Let op dat het niet te donker gaat worden. Dit ruikt zo lekker!
* Schenk de karamel in een zo dun mogelijke laag uit op de bakplaat. Laat volledig afkoelen en breek de karamel in stukken. Bestrijk de cake met de mascarpone/slagroom mengsel, verdeel de peertjes erop en maak het taartje helemaal af met de stukken karamel.
Wat was dit lekker, ik ga dit thuis zeker ook snel nog eens maken. Dit perentaartje is echt een feestje om te zien!
Eet smakelijk!