trendlunch 2016

Trendlunch 1 - staandBloemenbureau Holland nodigde ons afgelopen donderdag uit voor de trendlunch 2016, waarbij ze ons vanuit Mooiwatplantendoen.nl en Mooiwatbloemendoen.nl kennis lieten maken met dé trends voor 2016 op botanisch gebied, in relatie tot interieur en lifestyle. De lunch vond plaats bij Baut-Zuid, zij stelden voor deze middag een geweldig menu samen voor alle aanwezige bloggers, stylistes en interieurspecialisten. Het normaal overwegend wit ingerichte restaurant was speciaal voor deze gelegendheid aangekleed met de meest mooie bloemen en planten. Wij zouden elke dag wel van zulke fantastisch gedecoreerde tafels willen eten.

Trendlunch 3 - liggendTrendlunch 3 - staandPRCHTG werd deze middag vertegenwoordigd door Jessica en Judith Slagter, onze favoriete bloemkunstenares. Zij schreef al een fijne blogpost over deze heerlijke middag en vertelt hierin al over twee van de vier trends die trendwatcher Aafje Nijman presenteerde. Dit alles onder het genot van prachtige gerechten die aansloten bij deze trends. Werkelijk al onze zintuigen werden deze middag geprikkeld!

Trendlunch 4 - staandDe vier stijltrends kregen allemaal een mooie, veelzeggende naam:

1) Connect the Story, waarbij de vormentaal rustig en overzichtelijk is. De cirkel staat hier vaak symbool voor harmonie en samenhang. De materialen hebben een rustige en natuurlijk uitstraling, denk aan keramiek (zijn wij fan van), transparant glas, katoen, linnen en terracotta. Ook de dessins hebben een natuurlijk en ‘handgemaakt’ karakter. In de kleurenkaart speelt groen de belangrijkste rol. Je had wellicht al een vermoeden: binnen deze trend zie je vooral bijzondere bladplanten (een voorbeeld hiervan is ‘kindje-op-moeders-schoot’), ook voor bloemen is een specifiek verhaal of een kenmerkende eigenschap belangrijk.

2) Reconsider Space, binnen deze trend zie je verrassende ruimtelijke effecten. De vormen zijn strak en geometrisch. En verrassende volumes en verhoudingen zijn kenmerkend, denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een pot met plant in een draadmand. De gebruikte materialen zijn glad en functioneel: metaal, kunsstof, glad leer, glad katoen, enzovoorts. Ook de dessins zijn strak en grafisch. Wit en zwart zijn de hoofdkleuren, deze zie je vaak aangevuld met primaire kleuren als geel, kobaltblauw, groen en rood. Bloemen binnen deze stijl hebben een strakke uitstraling (denk aan Calla of Allium), en ook de planten hebben een duidelijke, krachtige en opvallende bladvorm (bijvoorbeeld Goudpalm of Gatenplant).

Trendlunch 5 - staand3) More is More, over deze trend kunnen we vrij kort zijn, binnen deze stijl mag namelijk bijna alles als het maar speels en opvallend is (zie de foto’s hierboven). Het gekozen materiaal is vaak ondergeschikt aan de kleur, het dessin en de vorm. De inspiratie voor de dessins ligt voornamelijk in de jaren ’80 en doet denken aan de Memphisstijl. Voor outdoor zullen jungledessins nog belangrijker worden. De kleuren zijn bont en divers, van pastel tot fel. Bloemen worden bont met elkaar gecombineerd (zoals wij dat vaak doen) en vaak losjes in de vaas geplaatst. Voorbeelden zijn onder andere de Celosia, de Kangoeroepootjes, Anjer of Anthurium. Ook de planten zijn opvallend van vorm of bloem, zoals de Acalypha of Guzmania.

4) The World Beyond, binnen deze trend staat het idee van ‘een andere wereld’, waarin alles mogelijk is, centraal. We zien hierbij decoratieve vormen die vervreemdend zijn of een sprookjesachtige realiteit oproepen. Daarnaast is er aandacht voor stenen en planeten. De materialen spreken tot de verbeelding, zijn rijk, decoratief, opvallend glanzend. De dessins bestaan uit vlekken en spatvormen, maar ook spannende dipdye- en kleurverlooppatronen. Een goed voorbeeld hiervan is dit toffe behang wat wij in de Femkeido shop vonden. De kleurenkaart bestaat uit twee delen: een pastelgedeelte waarin paars de boventoon voert en een donker gedeelte met als hoofdkleuren donkerrood en donker- / gifgroen. Voor een spannend contrast zijn twee metallics, goud en roze, toegevoegd. De Gynura is een plant die goed binnen deze stijl past. Fijne bloemen en bloesemtakken worden veel gebruikt. Dramatische rozen en kleurrijke orchideeën worden gecombineerd met grillige takken die als vulmateriaal dienen. Ook losjes geschikte kransen en slingers passen binnen deze trend.

Trendlunch 2 - staandAl met al was dit een vreselijk inspirerende middag, waarbij we ontzettend verwend zijn. Want naast al deze kennis en de tongstrelende lunch kregen wij een groen-gevulde goodiebag, waar deze waanzinnig mooie kokedama (zie foto) in zat. Maar misschien nog wel leuker was het grote nieuws wat aan het eind van het event werd onthuld: voorjaar 2016 wordt de eerste plantenuitleen ter wereld, The Plant Agency, geopend worden. Wij kunnen niet wachten!

Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste trends of zelf zo’n toffe kokedama maken bezoek dan de sites van Mooiwatplantendoen en Mooiwatbloemendoen.

Trendlunch 1 - liggend

5 reacties op “trendlunch 2016”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *