plukken

bloemenkrans4Ik kan het niet laten. Samen met Lode fiets ik kilometers door polders en langs sloten om de mooiste bloemen te plukken. Al toen ik een jaar of drie was, genoot ik van de pracht van wilde margrieten, rode klavers en boterbloemen. Samen met mijn moeder en oma maakte ik er kransen van en was ik niet blijer te maken dan wanneer ik bloemen uit de tuin mocht plukken.

Bij opa en oma héél voorzichtig, want de tuin was opa zijn heiligdom. Hij wees dan ook het liefst zelf aan welke ik wel mocht afknippen en welke per se moest blijven staan. In zijn volkstuin konden we echt losgaan, daar plantte hij de kleurrijkste duizendschonen tussen de lekkerste aalbesjes en frambozen (vergieten vol) en de weelderigste sierkers woekerde door de paarse en groene bonen.

bloemenkrans2Mijn moeder is ook een fanatieke tuinvrouw en bloemenliefhebster: ze noemde me ook niet voor niets ‘Fleur’. Dahlia’s in alle formaten en kleurschakeringen zijn met zorg -overwinterd en wel- weer teruggeplant, strakgesnoeide buxussen omringen perken met hortensia’s, helderblauwe riddersporen en zachtroze lupines. Wanneer de tuin volop in bloei is, schikken we er wekelijks de fijnste boeketten van waar een bloemist jaloers op zou zijn. Ik kan bijna niet wachten op de eerste vaas gevuld met zo’n eigen pluk. Tot die tijd hebben Lode en ik zo onze vaste fietsroutes. Vanmorgen zag ik al een veldje waar korenbloemen voorzichtig hun blauwe blaadjes ontplooiden…

bloemenkrans5

10 reacties op “plukken”

  1. Wat mooi om te zien dat je nog steeds blij word van wat je vroeger (van huis uit al) het liefst deed! Ik baal soms erg van het in de stad wonen, geen mooie pluk veldjes te bekennen op fietsafstand. Gelukkig hebben we een fijne tuin die nu langzaam bomvol kleurrijke bloemen komt te staan, ik houd er van!

  2. Wat ziet dit er prachtig uit. Lijkt wel een sprookje, en jij de prinses. Zelf fietste ik vanmorgen door de weilanden in waterland en daar waren nu ook alle bloemen op zijn mooist. Het leek wel of ik door een schilderij fietste.

  3. Pingback: bloemenkroon – PRCHTG

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *