pioenen

pioen4Ook al doen ze ons in de verte denken aan van die zijden kermisachtige bloemen, we houden stiekem toch echt wel van de pioenroos. Vooral van hun veelzijdigheid. Van een donkerroze knop via een koraalrode naar een gradient lichtroze met gele bloem veranderen binnen een week: chapeau! En wat een joekels he?! Als je ze koopt, kun je bijna niet geloven dat al die blaadjes en stampers in die compacte knoppen verstopt zitten.

pioen5pioenen3Juni is pioenrozenmaand. Overal waar je kijkt, zijn ze te koop. Meestal in het klassiek lichtroze, maar er bestaan meer dan duizend soorten, vormen en kleuren. Ook geurtechnisch gezien verschillen ze allemaal van elkaar. Waar de een aan rozen doet denken, walmt de ander citroenachtig. Symbolisch gezien zit je met een pioenroos ook altijd goed, want hij staat voor geluk, gezondheid en liefde. Hoe positief wil je het hebben?

pioen3Al sinds 1784 genieten wij in Europa van pioenrozen. China liep weer voor. Zij gebruikten de bloemen voor hun koortsverlagende en bloedstelpende wortels. Als je op pioenenjacht bent, moet je even aan de knoppen voelen. Zacht, soepel en gekleurd? Kopen maar! Nog wat verzorgingstips: snijd 5 centimeter van de bloemsteel schuin af, gebruik een schone vaas met een flinke plons vers water (en vul zo af en toe bij). Gun de pioenen ook de ruimte, ze groeien gigantisch.

pioenen4pioenen2Deze post kwam tot stand in samenwerking met mooiwatbloemendoen die ons in 2017 als hun Bloemenmeisjes aanstelden. Eerder blogden we al over de tulp en voorjaarsbloemen.

En dan die prachtige, ronde tray van Vitra. Jullie wilden hem allemaal wel hebben. Maar Karlijn vd Wijk: jij bent de enige echte gelukkige (denken we) winnares!

7 reacties op “pioenen”

  1. Woaaaaaaa, dit had ik totaal niet verwacht! Als in, echt niet! Mijn hemel, ik zit hier met mijn mond open (niet charmant ik weet het). Ik ga jullie meteen mailen! X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *