herfstig smullen

carrotcake2De geel-met-groen-en-rood-en-oranje bomen steken bijna fluorescerend af tegen de grijze lucht, soms is het even zoeken of je nu op straat of op de stoep loopt door het dikke pak gevallen bladeren: het is écht herfst. Maar dan wel een versie ‘met zonder jas’ want het is nog goed toeven qua temperatuur. De herfst roept altijd om typische smaken en geuren: kaneel, speculaas, nootmuskaat, chocola. Het perfecte seizoen voor een carrotcake wat ons betreft.

carrotcake3Het recept van Bagels & Beans is supersimpel, echt zo’n lastminute baksel dat altijd lukt. Verkijk je alleen niet op de wortels raspen: daar zijn spierballen en tijd voor nodig – of jij moet wel een deugdelijke rasp bezitten…

Maak een mengsel van 250 gram bloem, net zoveel suiker (ik gebruikte lichtbruine basterdsuiker), 3 gram kaneel (of speculaaskruiden), 9 gram bakpoeder, een goeie snuf zout en 220 gram arachideolie. Voeg vervolgens 120 gram eiwit en 80 gram eidooier toe, dit kwam bij mij neer op 4 eieren. Daarna nog 375 gram geraspte (en uiteraard eerst geschilde) wortelen en 100 gram walnoten erdoorheen roeren en dan een uurtje ongeveer op 170 graden bakken.

carrotcake4carrotcake1Voor de topping klop je 100 gram boter tot die er wit uit ziet en die mix je met 200 gram roomkaas, 200 gram crème fraiche, het sap van 1 citroen en naar smaak poedersuiker (in een paar keer mengen tegen de klontjes). Even opstijven en dan als de cake helemaal is afgekoeld erop smeren – ja, echt wachten want anders druipt het er allemaal weer gewoon vanaf.

Ideaal om herfstige dagen stukken aangenamer te maken!

6 reacties op “herfstig smullen”

  1. Ooooo wat een heerlijkheid!! En ik ben zo dol op jullie tafel (die Stijn ooit maakte?) had hem gemist! Een kleine tip, de geraspte wortel die je in een zakje kan kopen in de supermarkt doet het ook prima in een carrotcake, scheelt weer raspen 😉 xx

    1. Tafeltje staat boven bij Stijn, is nogal kindonvriendelijk – zwak uitgedrukt… Maar heb hem zelf ook gemist hoor! En nu met de herfst is ‘ie nog net iets mooier vind ik. Ja die geraspte wortel.. die was ongeveer drie keer zo duur. En m’n armen kunnen het wel gebruiken hoor, zo’n work-out!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *