blogtips

blogtips1

In de Viva Mama – op dezelfde bladzijde als Vie en Madelon van thedoorinthewall – geven wij wat tips over bloggen. Wij zijn nog elke dag blij dat we samen dit avontuur aangingen, slepen elkaar erdoorheen wanneer er sprake is van inspiratieloosheid, motiveren elkaar door de lat hoog te blijven leggen. Wat ons betreft zou tip nummer 6 dus eigenlijk tip nummer 1 moeten zijn!

blogtips31. Schrijf over onderwerpen die dichtbij jezelf staan, waar je het nodige over weet, waar je veel affiniteit mee hebt, waar jij jezelf eigenlijk wel expert in kunt noemen. Je moet je zeker voelen over je blogs, het idee hebben dat mensen niet kunnen gaan twijfelen na het lezen van jouw verhalen en daarbij is het nogal onhandig als je eerst research moet doen voordat je kunt gaan bloggen. Het lekkerste van bloggen is namelijk dat je het overal, altijd, met zeer weinig nachtrust en inspiratie kunt doen. Anders haak je af. En je lezers ook.

2. Blog in je ‘moerstaal’. Dat is voor jezelf wel zo gemakkelijk. Je kunt je dan het best uitdrukken, je hoeft geen gekunstelde zinnen te bouwen om te omschrijven wat je eigenlijk bedoelt en je bent snel, gevat, ter zake. Zorg ervoor dat je spelling op een waardig niveau zit, niets zo ergerlijk als vallen over de dt-fouten. Mocht je er toch voor kiezen om ook een Engelse vertaling bij je blog te maken, zorg dan dat je over een fatsoenlijke Engelse woordenschat of een hele handige half-Amerikaanse vriendin beschikt.

3. Ondersteun je blog met fijne foto’s. Soms zegt een beeld al zoveel meer dan de hele lap begeleidende tekst. De beelden hoeven niet per se bij de tekst te matchen, al is dat wel zo leuk natuurlijk.

4. Mensen houden van regelmaat. Post dus op vaste dagen in de week, kies voor terugkerende thema’s, misschien zelfs wel een combinatie van deze twee: vaste onderwerpen op vaste dagen. Ook voor jezelf is zo’n richtlijn wel handig. Naast een baan, het moederschap en andere dagvullende taken geeft het rust in je hoofd als je precies weet wat er van je verwacht wordt. Het kan ook erg helpen om vanuit een bepaald onderwerp een blog te gaan schrijven. Iets van houvast is een verademing.

5. Ben onderscheidend. Er zijn al zóveel blogs, maar nooit precies zo eentje als die van jou. Jouw schrijfstijl is anders, je invalshoek is origineel, van jouw mening is geen tweede. Buit dat dan ook echt uit. Je blogt als het goed is omdat het je voldoening of opluchting geeft, het geeft jou een plek om je visie te ventileren of je smaak tentoon te stellen, maar het wordt extra leuk wanneer lezers fan van je worden en je willen blijven volgen.

6. Werk met iemand samen, Kies iemand uit die op dezelfde golflengte zit, iemand die net als jij voor kwaliteitswerk gaat, iemand die ervoor zorgt dat jullie allebei het beste uit jezelf halen. Wanneer de een wat minder motivatie of tijd heeft, kan de ander inspringen zonder dat de lezers dit per se merken. Wij wisselden elkaar af met een zwangerschap en een verhuizing, nogal enorme life events die tijd opslurpen, maar zelfs toen lag ons blog niet op z’n gat. Het is ook heerlijk om met elkaar te sparren, een vergadering te houden onder het genot van koffie en taart, elkaar uit te dagen.. Kortom: samen bloggen is hét.

blogtips2Superbenieuwd of jij door onze tips ook de blogkriebels krijgt!

3 reacties op “blogtips”

  1. Mag ik vragen van welk merk die mooie koektrommel is? Ik zie hem wel vaker op jullie foto’s en word er elke keer weer een beetje verliefd op.

  2. Dankjewel voor het antwoord dames! Ik ga sparen en ondertussen bedenken welke kleur ik het allermooiste vind en welke houtsoort voor de deksel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *