Bakken
Stapeltaart
‘Je eet drie keer per dag, laat het dan drie keer feest zijn’ is het motto van onze lieve vrienden van Fika & Fest En als het dan écht feest is, is het tijd voor hun inmiddels beroemde ‘laagjestaart met rood fruit & mascarponeroom’. Femke onthulde haar succesvolle recept op het spetterende feestje van Engel. en wij adviseren jullie allemaal om bij de eerstvolgende gelegenheid, groot of klein, je liefsten te verrassen met deze hééérlijkheid!
De basis van deze beauty is gemaakt van biscuittaart waar je de volgende ingrediënten voor nodig hebt: 10 grote biologische eieren (gesplitst) – 300 gram tafelsuiker – 2 theelepels vanillesuiker – zeer fijn geraspte schil van een biologische citroen – 250 gram bloem – een snufje zout. Als voorbereiding verwarm je de oven voor op 180 graden en bekleed je een springvorm van 26 cm met bakpapier en vet je de randen in. Je klopt de eidooiers en de suiker tot een licht zachtgeel mengsel dat in volume verdrievoudigd is. Voeg er dan de vanillesuiker en de citroenrasp aan toe. Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot ze licht en luchtig zijn. Schep de eiwitten met een grote metalen lepel voorzichtig door het eidooiermengsel. Zeef de bloem en het zout boven het mengsel en spatel het met de metalen lepel voorzichtig door elkaar. Neem er de tijd voor: alles moet goed gemengd zijn. Schep het mengsel in je vorm en bak de taart 25 minuten in de oven. De taart moet veerkrachtig aanvoelen als je er met je vinger op drukt en het deeg moet een beetje loskomen van de zijkanten. Laat de taart goed afkoelen.
Voor de vulling maak je een mascarponeroom met lemoncurd, daar heb je de volgende ingrediënten voor nodig: 500 gram mascarpone – 500 milliliter slagroom – 4 flinke lepels lemoncurd. Doe de mascarpone in een mengkom en mix er de vloeibare slagroom doorheen totdat je een mooi lobbig mengsel hebt. Dan spatel je er de lemoncurd doorheen.
Als je ervoor kiest om de lemoncurd zelf te maken, heb je nodig: 1 citroen (rasp en sap) – 30 gram boter – 90 gram suiker – 1 ei – 1 eidooier. De boter au-bain-marie smelten, citroenrasp, -sap en suiker toevoegen aan de boter en au-bain-marie blijven opkloppen. Het ei en de dooier toevoegen terwijl je blijft kloppen tot er een homogeen geheel ontstaat (dit kan wel 10 minuten duren!). Laten afkoelen en in een afsluitbare pot doen. Geopend is het een week houdbaar. Probeer om salmonella te voorkomen gepasteuriseerd ei te gebruiken.
Voor de topping van de taart gebruik je al het prachtige zomerfruit dat je groenteboer voor je in petto heeft en eventueel versier je de boel nog met eetbare bloemen van Look and Taste. Femke van Fika & Fest gebruikt: 2 doosjes aardbeien in plakjes – 1 doosje frambozen – 1 doosje bosbessen – 1 doosje bramen. Om de taart zo spectaculair mooi te maken als die op de foto’s, snijd je de biscuittaart horizontaal doormidden tot je drie lagen biscuit hebt. De onderste laag leg je op je presenteerschaal of een mooi bord en je besmeert hem met de mascarponeroom. Op de room maak je een laagje aardbeien en dan komt de tweede biscuitlaag erop. Ook die besmeer je met de room en een laag aardbeien. Tenslotte bedek je de taart met de bovenkant van de biscuittaart, rijkelijk besmeren met de mascarponeroom en dan alle aardbeien, frambozen, bessen, bramen en bloemen als versiering.