van zeep tot wasmiddel

Wasmiddel - liggend zeepblokHet lijken wel snoepjes, die mooie Marseille zepen in allerlei zoete kleurtjes, met hun heerlijke (ok, niet allemaal) geuren. Heb je ze weleens zien liggen, op zo’n Frans marktje? Te mooi om te gebruiken toch?

Heel af en toe trakteren we ons op zo’n fijn stukje zeep, iets wat we eigenlijk veel vaker moeten doen. Want ‘savon de Marseille’ is 100% een natuurlijk product, het is biologisch afbreekbaar en zeer geschikt voor de gevoelige (baby- en kinder-) huid.

Toen vriendin Elise ons vertelde dat ze van Marseille zeep wasmiddel maakt was onze interesse gewekt: zacht voor de huid (fijn met kindjes die eczeem hebben), goed voor het milieu én goedkoop (heel goedkoop). Dus werd er wasmiddel gemaakt! Oh, en er werden gastenzeepjes gekocht, gewoon voor op het toilet.

Wasmiddel - staandVoor 3 liter wasmiddel gebruikten wij:
3 liter water
50 gram geraspte Marseille zeep
25 gram baking soda (optioneel voor witte was)
60 druppels etherische olie (als je dat wil)

Kook een liter water, roer de geraspte zeep er doorheen tot alle zeep is opgelost. Doe dan de rest van het water (van de kook af) erbij. Als je wilt kun je nu ook de soda toevoegen. Roer het nogmaals stevig door om het vervolgens 24 uur te laten rusten. De volgende dag druppel je de etherische olie erdoor en giet je het in lege flessen, leuk labeltje erop en het was-avontuur kan beginnen.

Let op! Soda heeft een blekend effect en gebruik je dus alleen voor de witte was. Ook kan soda aluminium aantasten, test met een magneetje of jouw trommel van aluminium of van rvs is.

9 reacties op “van zeep tot wasmiddel”

 1. Leuk zeg! Ik zweer al jaren bij savon de Marseille, top spul. Alleen nog nooit bedacht om er wasmiddel van te maken. Goeie tip, dank je. (ik dacht even dat er bami lag op het mooie bordje, waar het hoofd van vol zit… 😉 )

 2. Oh ik ga nu echt een hele blonde vraag stellen, baking soda? Dat is de soda waar je bv je ontstoken nagelriem in kan doen, of waar je je wasmachine meer doorspoelt als je nare luchtjes hebt??? Het woorde baking brengt me aan het twijfelen 🙂

  1. Baking soda is de Engelse naam voor zuiveringszout, je koopt het bij de drogist! Let op het ingrediënt ‘natriumcarbonaat’. Er zijn echter ook mensen die ‘gewone’ soda gebruiken (supermarkt) voor het maken van wasmiddel. De baking soda tip kregen wij van één van onze lezers die al een jaar haar eigen wasmiddel maakt!

 3. Wat een goede tip!

  Heb hier ladingen van die zeepjes liggen ( moet ze ook áltijd meenemen van vakantie om er vervolgens niets mee te doen )
  Én een kindje met last van eczeem. Ik hoop dat het goed gaat voelen met z’n huidje.

  Ik ga er mee aan de slag.

  Leuk om te doen. En zo’n fles staat natuurlijk ook mooi 😉

  Dank voor jullie fijne inpiratie weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *