hortensia

hortensia-5Opgebouwd uit tientallen losse bloemetjes die in hun eentje ook al zo mooi zijn. Groene, blauwe, rode, roze, paarse witte en zelfs gemixte bollenpracht: de hortensia. De bloem van de maand augustus. ‘Hortensia’ is al zo’n sjieke, klinkende naam, maar wat dacht je van ‘Hydrangea’ (‘hydro’ als in water en ‘angeion’ betekent kruik, afgeleid van de vorm)? Iedere hortensia is ook weer anders opgebouwd. Bij de ene zie je kleine bloemetjes in het midden die naar de buitenrand toe steeds groter worden en bij een ander lopen de bloemen toe in een soort pluim, bij weer een ander bloeien de bloemblaadjes in een bolvorm.

hortensia-6hortensia4De hortensia doet ons altijd meteen aan de zomer denken. Parken, perkjes, tuinen vol. Vooral de lichtgroene en witte sneeuwbollen zijn geliefd. Na een zomerse regenbui laten ze hun enorme bloemenbollen zo lekker dramatisch hangen. En waar in de ene tuin de bloemen van de hortensia’s roze kleuren, veranderen ze ergens anders in een blauwe tint. Magisch gewoon! Er bestaan zelfs hele theorieën hoe je dit zou kunnen beïnvloeden. Het heeft alles te maken met de zuurgraad van de grond. Doe je meer kalk in de aarde, dan worden ze roze. Aluminiumsulfaat (zuurder) zorgt juist voor blauw.

hortensia2Symbolisch gezien is de hortensia ook een hele rijke bloeier. Dankbaarheid, gratie en schoonheid worden in een adem genoemd en de kleuren symboliseren dan ook nog eens liefde, harmonie en vrede. Hortensia’s zijn tenslotte erg dankbare droogbloemen. Gewoon als complete bloem op zijn kop hangen, maar wanneer je de losse bloemetjes in een bloemenpers stopt, geeft dat minstens zo’n tof effect.

hortensia1hortensia-2Als bloemenmeisjes mochten wij onze lievelingsbloem kiezen uit de bloemenkalender. Dit werd dus de door ons zo gewaardeerde, zomerse hortensia. In samenwerking met mooiwatbloemendoen schreven wij dit blog.

1 reactie op “hortensia”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *